Loslaten zonder angst

18 November 2012 5:31 PM  /  News

Lieve mensen,

Deze week heb ik één van mijn grootste passies opgegeven. Ik heb definitief besloten om me terug te trekken van de tennisbaan. Mijn lieve moeder zegt altijd: ‘Noortje is met een racket in haar hand geboren’. Afscheid nemen doet pijn. Loslaten zonder angst vind ik af en toe het moeilijkste wat er is. Zowel zakelijk als privé. Om te kunnen ontwikkelen en groeien, is het echter soms noodzakelijk om ‘NEE’ te zeggen tegen datgene wat je het nauwst aan je hart gaat. Ik zat vast in een pijnlijke vicieuze cirkel.

De afgelopen 2 weken zat ik in een molen van terugkijken, verbanden leggen, en diepte onderzoeken met fysiotherapeut, gesprekken huisarts en doorverwijzing naar het ziekenhuis voor een MRI scan. Bij toeval kwam ik deze week in contact met een orthomanueel therapeut (combinatie huisarts en fysiotherapeut), via een zakenrelatie van me. Ik sprak met haar over mijn aanhoudende fysieke klachten en energie die steeds terugliep. Contact gezocht met deze man. Normaal wachtlijst van 3 maanden, ik kon door uitval van een afspraak direct terecht bij hem. Toeval bestaat niet !

Het afgelopen jaar heb ik welgeteld 5 fikse ontstekingen in mijn lijf gehad. Vorig jaar oktober peesonsteking, wat doorschoot naar een slijmbeursontsteking. Grove uitstraling naar mijn rug/heup zorgde ervoor met Oud & Nieuw dat ik tijdens de wintersport plat op bed lag met koorts. Reactie op een tenniswedstrijd in het voorjaar, later een halve finale dubbel, zorgde voor een bult zo groot als een ei. Na een golfwedstrijd kreeg ik nog zo’n reactie. Inmiddels loop ik al 8 maanden bij mijn fysio. Voor herstel- en kraaksessies en om losgegooid te worden. De laatste weken werd ik ziek. Goed ziek. In 6 weken tijd ben ik 4 keer met een flinke verkoudheid uitgevallen, mijn energie piekte en dipte constant. Ik bleef moe.

Vorige week werd ik gemasseerd door een dame, want ik was wederom goed verkouden. Ze zei: ‘Noor jij hebt 2 fikse ontstekingen in je rug. Het is veel te warm daar’. Ik zeg: ‘Ik weet dat mijn rug hypermobiel is, dat het een plek is die aandacht verdient. Ik heb al sinds de zomer niet meer gesport, in mijn beleving zijn de ontstekingen weg’. Niet dus. Ik schrok hiervan ! Intuïtief heb ik toen alle momenten in kaart gebracht zoals boven omschreven. Ben gaan bellen met de fysio, die vond doorverwijzing raadzaam, mijn huisarts ook.

Toevallig sprak ik in diezelfde week een zakenrelatie hierover en ze gaf als tip: ‘Bel dokter van der Palen eens. Die heeft al zoveel mensen met vergelijkbare klachten zoals jij omschrijft geholpen’.

Ik dacht inmiddels aan een beknelde zenuw, een hernia. Het klopte gewoon niet. De dokter heeft een brief van me gehad met een uiteenzetting van mijn klachten vanuit mijn jeugd met tennissen, de chronische pijnen, problemen met de schouder, de 10 jaar afstand van de sport en hoe ik de afgelopen 3 jaar weer begonnen ben, tot aan de laatste weken.

Eerste wat de lieve man riep toen ik de wachtkamer in liep: ‘Áh, jij bent zeker Noortje? Van die ‘korte’ brief van 5 pagina’s? Het is mij wel duidelijk. Ik ga je zo helpen, je lijf is best wel een puinhoop zo te lezen. Leuk, ik kan veel voor je doen ! Maar, 1 ding: jij gaat nooit meer tennissen. Dat gaat niet met jouw hypermobiliteit. Iedere klap die jij geeft, iedere keer dat jij je over strekt of uitreikt naar een bal, zorgt voor een wervel die van zijn plek schiet. Véél te veel impact. Zwemmen mag, wandelen, fietsen, krachttraining voor je core stabiliteit. Géén enkele impact sport meer’.

En bedankt Dokter ! Au. Die komt binnen. Hard.

Dokter van der Palen is wel de eerste in 15 jaar die het zo duidelijk heeft gesteld.

En ja, gekeken naar de afgelopen weken en het afgelopen jaar: hij heeft gelijk.

De behandeling was super. Stuitje bleek gekanteld. SI gewricht links en rechts verschoven. L4 en L5 (boven stuitje) waren van zijn plek. 2 ruggewervels en 2 nekwervels stonden verkeerd. Hij is direct gaan behandelen. Effect is enorm ! Voor het eerst sinds, ik denk, 13 jaar tijd kan ik mijn nek weer achter mijn schouder draaien, links en rechts, en ik kan mijn schouder weer ‘vrij’ ronddraaien. Mijn hele rug stond vol met streepjes toen ik thuis kwam, voelde bont en blauw een dag later, maar ik heb mijn lichaamsvrijheid weer terug ! Na al die jaren. Ik ben bijzonder opgelucht dus ! En eigenlijk, heel eerlijk, ben ik niet eens verdrietig om zijn advies. Er is eindelijk duidelijkheid nu. En ik ben super blij dat ik van het getob omtrent de klachten af ben.

Mijn energie, mijn gezondheid, zijn me te dierbaar. Logische en makkelijke keuze dus.

En weet je wat er daarnaast gebeurd is? Vanwege het feit dat ik totaal gefocust was op mijn gezondheid, heb ik mijn angst omtrent mijn bedrijf, de stagnerende omzet en mijn negatieve rekening courant vólledig losgelaten. De laatste weken heb ik heel veel leuke afspraken gehad, waar inmiddels 2 nieuwe samenwerkingen uitgekomen zijn. Kortom: door los te laten zonder angst ontvang ik alles wat ik nodig heb.

Er is altijd leven na teleurstelling. Als er één deurtje dicht gaat, gaan er heel veel ramen op andere plekken open. Er komen mooiere dingen voor in de plaats. Wellicht is het nu een mooie tijd om coach te worden, van een team of speler. De beste coaches zijn mensen met enorm veel ervaring, uitgebreide wedstrijdkennis, hebben veel trainingsuren gedraaid, kennen het gevoel van succes én teleurstelling. In Amerika word je pas serieus genomen als ondernemer wanneer je een keer failliet gegaan bent.

Blijf vertrouwen in je droom ! Je hartenwens. Als je twijfelt, benoem de plussen en minnen, ga ze checken, sluit alles uit voor jezelf, totdat je weer bij de kern bent. Benoem de feiten, maak een analyse, betrek er anderen bij en laat je hart beslissen als jij alle uitgangspunten helder hebt. Blijf altijd om je heen kijken, deel ervaringen, praat met andere mensen over waar je tegenaan loopt:  dit geeft je inzicht. Ervaringen en visies van anderen helpen je sneller je doelen te bereiken !
 
Warme groet,

Noortje Artz

Driven by people & business

Nostalgie

No comments yet