De Kracht van Communicatie

2 August 2016 10:22 PM  /  Uncategorized
De Kracht van Communicatie

De kracht communicatie

Het moment waarop je veiligheid volledig wegvalt.

Communicatie is één van de meest belangrijkste onderdelen, die eigenlijk min of meer altijd als rode draad door mijn werk en vorige banen heeft gelopen. Het is een vanzelfsprekendheid, een kracht, een wapen en tevens ook de meest gevaarlijke valkuil als ik even niet oplet.

En het is een onderdeel, waarvan ik, sinds ik met mijn nieuwe uitdaging gestart ben, het gevoel heb dat ik compleet opnieuw kan starten. Dat is best confronterend en verwarrend met momenten kan ik je vertellen. De combinatie van reizen tussen verschillende delen van de wereld, waar ik nog niet eerder ben geweest, een totaal nieuwe werkinhoud, collega’s & klanten in het buitenland en de volledige communicatie in het Engels, zorgen er voor mij voor dat een veilig harnas eigenlijk verdwenen is.

En jazeker, ik heb Engelse les genomen. Iedere week op zaterdag ben ik altijd een vol uur de klos. Althans zo voelt het onder het scherp toeziend & corrigerend oog van Inge, mijn ontzettend bevlogen Engelse lerares. Die zeer ijverig de woorden opschrijft, die ik (wederom) verkeerd uitspreek, als ik hardop een boeiend artikel mag voorlezen uit het Harvard Business Review. De lijst met woorden die wekelijks fout gaan, wordt mijn inziens alleen maar langer haha. Ook weer zo’n heerlijk confronterend momentje.  

Ik ben een onafhankelijke vrouw (‘ja natuurlijk meisje’, hoor ik mijn vader nu hardop denken. Ik heb vorige week nog 2 deuren bij je in huis vervangen’.. Ssssshhht pap !). Kleine nuancering: ik tracht een onafhankelijke vrouw te zijn.

Maar tjonge, wat is het dan weer ongemakkelijk en pijnlijk om geconfronteerd te worden met je eigen beperkingen, als je je niet kunt redden in een vreemde taal. Ik betrap me erop dat ik aan het worstelen ben met vertalingen van voor de hand liggende uitdrukkingen, omschrijvingen en emoties. Soms zou ik ze zo graag spontaan op willen lepelen. Hoe gênant is het dan om tijdens een etentje met een zakenrelatie, of een intens whatsapp gesprek toch te moeten aangeven dat je ‘heel even een woord gaat checken via Google translate’. Ik schaamde me zelfs een beetje, omdat ik het gewoonweg niet wist.

Gevoelens omschrijven, kleine nuances aanbrengen, iets met nadruk uitleggen, of nét die ene intonatie die een hele zin kan laten kantelen: het is weg.

En ja, ik weet het: alles heeft met de juiste intentie te maken. Een intentie die je doorgaans nog extra ondersteunt met de juiste lichaamshouding, gepast stemgebruik en die je vanuit je intuïtie of inlevingsvermogen nog checkt. Maar hoe compenseer je dit als je met iemand aan het bellen bent in China en je kunt elkaar niet zien? Hoe check je of hij/zij je echt goed begrepen heeft? En hoe doe je dit met een mailtje wat je verstuurd, wetende dat je de ontvanger mogelijk niet op korte termijn in levende lijve spreekt?

Ik merk dat ik dat best lastig vind.

Wat ik me dan afvraag: Hoe vaak krijg je de kans van iemand om dergelijke ‘foutjes’ te herstellen? Wanneer word je veroordeelt door de ontvanger omdat je per ongeluk een spelfout maakt, of toch onbewust de verkeerde woordkeuze kiest omdat je al zolang aan zinsopbouwen in je eigen taal gewend bent? Of hoe komt de boodschap bij de ontvanger binnen, wanneer je die ene verkeerde zinsconstructie toch even onbewust opgeschreven hebt in de mail? En welk effect heeft dit vervolgens op het zakendoen, met de lezer aan de andere kant?

Dit zijn wel vragen waar ik de laatste weken over nadenk. Zijn we in staat om de ander volledig open, zonder aannames en vooroordelen te benaderen? En de zuivere intentie te blijven voelen, waarmee de ander in het leven staat en zaken doet? En omgedraaid, voelt de ontvanger ook jouw oprechte intentie, op het moment dat je je zakelijk Engels nog niet volledig beheerst?

We gaan het ervaren.

Ik ben het aan het ervaren, want ik zit er middenin.

foto People Christa Dohmen

Symbool bij deze blog het werk ‘People’ van kunstenares Christa Dohmen: Dit werk gaat over de kracht van communicatie. Communicatie kan mensen verbinden of los koppelen. De interactie tussen mensen op basis van gevoelens vanuit hart en ego. Mensen kunnen elkaar versterken maar ook pijn doen. In dit beeld kun je twee uitingen zien: Een vrouw die zich in euforie overgeeft en een man die gebogen gaat onder t gezegde.

 

No comments yet